După ce criterii alegem compresorul potrivit necesităților?

About

Compresoarele sunt dispozitivele care ne ajută să ridicăm presiunea unui gaz. Aplicările acestei tehnologii sunt multiple, de la uz casnic până la uz profesionist - de exemplu, în frigidere, mecanismele din autovehicule, tehnica industrială și așa mai departe. Cu așa de multe posibilități la dispoziție, cum să ne asigurăm că alegem exact compresorul de care avem nevoie? Răspunsul la această întrebare și multe altele le afli în acest articol.

Tipuri

Există mai multe clasificări posibile, când vine vorba de compresoare. Majoritatea distincțiilor au de-a face cu trăsăturile mecanice, cum ar fi presiunea și metoda de funcționare.

În primul rând diferențiem nivelele de presiune atribuite compresorului: acestea pot varia de la 1 la 70  bar. În funcție de aplicare, veți dori să utilizați compresoare diferite. Dacă nu sunteți siguri cum să-l alegeți pe cel potrivit, puteți procura un compresor de presiune maximă, dar care este reglabil.

O altă categorizare este în funcție de tipul motorului, diferențiind un compresor dinamic și volumetric. La aceasta etapă compresoarele se vor diferenția în funcție de debit, cele dinamice necesitând un debit câștigat treptat. Contrastat, compresoarele volumetrice creează presiunea într-un mod constat prin micșorarea volumului. Fiecare tip de compresor are subtipuri, în funcțiune de interpretarea acestui mecanism, cu propriile trăsături (ex. nivelul de zgomot).

Prețul și domeniul

Fiecare compresor are fie un motor electric, fie de ardere internă. Compresorul coaxial este atrăgător pentru aplicații casnice prin nivelul de presiune scăzut, și alimentarea accesibilă prin electricitate, având și o simplitate de întreținere mai mare. Prielnic unui utilaj casnic, acest tip de compresor este excelent din punct de vedere al mobilității și ușurinței de utilizare.

Prețul depinde și de performanța compresorului, exprimată în m3/ min, aceasta depinde de trăsăturile fizice ale dispozitivului, care au fost setate în momentul de manufactură. În mod evident, compresoarele cu performanță mai joasă vor fi și la un preț mai accesibil. Performanța necesară va fi aleasă în dependență de necesitățile dvs. astfel, unitățile de presiune joasă sunt utilizate pentru comprimarea gazelor, mai precis aerul. Iar dispozitivele care pot oferi o presiune mult mai înaltă există pentru a separa, transporta și lichefia gaze industriale, sau chiar și sintetizarea gazelor, la presiuni destul de înalte. Aceste aplicații sunt industriale, și dispozitivele date vor avea parametri complet diferiți, de regulă fiind imposibil de transportat.

Volumul

Compresoarele vor avea niveluri diferite de volum, în funcție de domeniile pentru care au fost create și parametrii tehnici la dispoziție. Un rezervor mic de stocare ar fi suficient pentru repararea autovehiculelor sau pentru mici aplicații profesioniste.

În industrie este nevoie de volume mult mai mari de gaz sub presiune, astfel compresoarele cu piston sau cu rezervor orizontal/vertical cu unul sau mai mulți cilindri pot face față cerințelor acestui domeniu.

Pentru a alege compresorul potrivit, este extrem de important de stabilit circumstanțele utilizării sale. Atunci, vom ști tipul de mecanism intern, în funcție de portabilitate (motoarele electrice au nevoie de alimentare electrică permanentă), vom putea stabili bugetul și domeniul pentru care este destinat compresorul, cât și volumul de care vom avea nevoie pentru a realiza proiectele propuse.